Pavlova z kiwi i granatem

4.5 (198 ocen)

Moja córeczka zażyczyła sobie na urodziny tort bezowy z bitą śmietaną. Życzenie zostało spełnione a podniebienia gości rozpieszczone ;) Tort nie wyszedł idealny bo pierwszy raz robiłam bezę i trochę opadła :( ale za to był pyszny :)

Składniki:

  • Beza:
    8 białek
    400g cukru pudru trzcinowego
    płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu

    Śmietanka:
    900ml schłodzonej kremówki
    1 łyżka cukru z prawdziwa wanilia i nuta kardamonu
    2 łyżki cukru pudru
    4 śmietanfiksy

    Dekoracja:
    kiwi
    owoc granatu
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery Beza

Pavlova z kiwi i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier puder, cały czas miksując. Gdy masa będzie szklista dodać mąkę ziemniaczana i ocet. Zmiksować.
    2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej narysować okrąg o śr. ok 26cm. Na środek każdego nałożyć pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i suszyć 1,5 godz (ja suszyłam godz. bo wydawało mi się, że już jest ok i dlatego mi trochę opadła i popękała). Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • 2. Śmietanka: Kremówkę ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać cukry i śmietanfiksy. Ubijać do czasu aż będzie sztywna.
  • 3. Bezy przełożyć śmietanką i udekorować owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Granat Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować