Moja córeczka zażyczyła sobie na urodziny tort bezowy z bitą śmietaną. Życzenie zostało spełnione a podniebienia gości rozpieszczone ;) Tort nie wyszedł idealny bo pierwszy raz robiłam bezę i trochę opadła :( ale za to był pyszny :)
Pavlova z kiwi i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier puder, cały czas miksując. Gdy masa będzie szklista dodać mąkę ziemniaczana i ocet. Zmiksować.
2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej narysować okrąg o śr. ok 26cm. Na środek każdego nałożyć pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i suszyć 1,5 godz (ja suszyłam godz. bo wydawało mi się, że już jest ok i dlatego mi trochę opadła i popękała). Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
2.Śmietanka: Kremówkę ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać cukry i śmietanfiksy. Ubijać do czasu aż będzie sztywna.
Komentarze