Pavlova z sosem krówkowym

0 (0 ocen)

Pyszna, puszysta beza z mega słodkim sosem krówkowym - doskonała do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • - 3 mocno schłodzone białka
    - pół szklanki drobnego cukru
    - szczypta soli
    - łyżeczka soku z cytryny
    - łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - 7-8 krówek
    - 2 łyżki mleka
    - łyżka masła
    - cukrowe perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Pavlova Krówki

Pavlova z sosem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce na pół sztywno. Wciąż ubijając dodajemy po trochu cukier, a na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą bezę wykładamy na kształt koła na blasze wyłożonej papierem. W środku bezy robimy szpatułką lekkie wgłębienie, a boki wygładzamy do góry formując coś na kształt krateru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zostawiamy na 5 minut. Ważne: podczas pieczenia bezy drzwiczki piekarnika muszą być cały czas lekko uchylone, dlatego ja blokuję je drewnianą łyżką. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. i suszymy bezę przez 1,5 godziny. Gotową studzimy i delikatnie przekładamy na paterę.

    Krówki kruszymy do rondla, dodajemy masło i mleko, po czym podgrzewamy mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zgęstnieje, odstawiamy ją na moment do przestudzenia. Następnie polewamy sosem wierzch bezy i posypujemy odrobiną cukrowych perełek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Gotowe sosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować