Pavlova z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na papierze do pieczenia narysować okrąg ok. 22 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier nie przestając miksować. Dodać łyżeczkę octu i wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować wszystko razem.
Nagrzać piekarnik do temp.180°C
Na narysowany okrąg nałożyć ubitą pianę, wyrównać podciągając ją lekko do góry.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5-ciu minutach zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Zostawić do czasu wystygnięcia bezy.
2.Gdy beza już całkowicie wystygnie, ubić na sztywno schłodzoną śmietankę z dwoma łyżeczkami cukru pudru.
Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki.
Bitą śmietanę nałożyć na bezę, na śmietanę poukładać truskawki i posypać migdałami.
Komentarze