Pawi ogon

0 (0 ocen)

Ulubione ciasto mojego męża. Trochę pracochłonne, ale za to pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    1kostka margaryny
    pół szkl kwaśnej śmietany
    1 jajko
    1 żółtko
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag orzechów włoskich

    Krem:
    1 l mleka
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka margaryny

    Dodatki:
    2 galaretki (zielona i czerwona)
    polewa czekoladowa

Pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec cienki biszkopt.
  • 2. Z podanych składników zrobić ciasto kruche. podzielić na 4 części. z jednej upiec placek. Trzy pozostałe wałkować na długość foremki, posmarować powidłem, posypać orzechami i zwinąć roladki. Upiec na złoty kolor.
  • 3. W 1 szkl mleka roztrzepać jaja i obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać stopniowo przestudzony budyń.
  • 4. Galaretki przygotować wg przepisu.
  • 5. Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę masy. Na masę roladki. Wlać tężejące galaretki. Po zastygnięciu galaretki wyłożyć drugą połowę masy i przykryć biszkoptem. Udekorować polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy