Pawi Ogon

4.99 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe miodowe ciasto, które pasuje na każda rodzinną okazję oraz święta, sylwestra i karnawał.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na rolady:
    ok 4 szklanki mąki pszennej
    0,5 kostki margaryny
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 małe jajka
    0,5 szklanki cukru pudru

    +3 rodzaje dżemów
    dżem owocowy,
    dżem z czarnej porzeczki ,
    powidła

    Ciasto miodowe na spód i górę ciasta:
    3 szklanki maki (ok450g)
    3 łyżeczki miodu
    1 łyżeczka sody
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150g margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    wymiar blachy : 24/37cm

    Krem:
    1 litr mleka 3,2 %
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 kostki margaryny lub masła
    krem podziel na 3 części.

    Złożenie ciasta:
    ciasto miodowe
    krem
    rolady
    galaretka
    krem
    ciasto miodowe
    krem


    3 zielone galaretki
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na roladki 1. Składniki na ciasto do roladek zagniatamy. Dzielimy dokładnie na 3 równe części.
  • Dżem 2. Przygotuj trzy różne smakowe dżemy.
  • rolada 3. Ciasto rozwałkuj na taką długość w jakiej będziesz robić ciasto,aby roladki były równej długości.Każdą roladkę posmaruj innym dżemem.
  • rolada 4. Zwijamy najpierw zwiń roladki lekko do środka a następnie zwijamy od dołu do góry. Tak postępuj z wszystkimi roladkami.
  • dżem owocowy 5. Dżem owocowy
  • powidła 6. Powidła
  • rolady 7. Zwinięte roladki układamy na papierze na dużej blaszce z piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach
  • ciasto miodowe 8. W między czasie przygotuj ciasto miodowe na spód i górę ciasta.
    Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na 2 równe części.
  • ciasto 9. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na dwie równe blachy wyłożone papierem do pieczenia. pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
  • galaretka 10. Galaretki wsyp do gorącej 1 litra gorącej wody, wymieszaj i dolej jeszcze 3/4 szklanki zimnej wody.
  • krem 11. Krem: odlej 1 szklankę mleka, a resztę zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budyń i maki. Wlej do gotującego mleka i dokładnie wymieszaj. Po wystudzeniu zmiksuj z margaryną.

    Krem podziel na 3 części.
  • przełożenie 12. Jedną część kremu wyłóż na ciasto miodowe.
  • składanie ciasta 13. Następnie połóż trzy roladki.
  • składanie ciasta 14. Zalej tężejąca galaretką (zostaw pół szklanki galaretki do dekoracji) Pozostaw galaretkę do całkowitego zastygnięcia.
  • składanie ciasta 15. Następnie posmaruj kremem.
  • składanie ciasta 16. Płóz na krem ciasto miodowe,a na ciasto wyłóż resztę kremu.
  • dekoracja 17. Udekoruj zimną galaretką tnąc ją lub dziabiąc na kawałeczki i posyp na ciasto.

Porady

Najlepiej smakuje po 2 dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Miód Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 4.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=206

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować