Ciasto pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem, dodając proszek do pieczenia i olej. Następnie dosypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec ok. 20 min.
2.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec placek wielkości blaszki w której był pieczony biszkopt.Pozostałe wałkować osobno na długość foremki, posmarować je powidłami śliwkowymi lub marmoladą, posypać orzechami i zwinąć w rolady. Piec na złoty kolor.
3.Krem:
W 1/4 szkl. mleka roztrzepać jajka i obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć go z margaryną.
4.Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Na upieczony kruchy placek wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć rolady. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Polac polewą i udekorować wg. uznania.
Komentarze