Penne w sosie pomidorowym

4.48 (192 ocen)

Niezwykle proste danie, ale przepyszne! Każdy bez trudu może je zrobić.

Składniki:

  • makaron penne (ok. 2 garści na osobę)
    ok. 330 ml przecieru pomidorowego
    pół cebuli
    ząbek czosnku
    słodka i ostra papryka w proszku
    sól, świeżo zmielony pieprz
    bazylia, oregano, tymianek
    ok. 20 g świeżo startego parmezanu (u mnie mój ukochany pecorino romano)
    oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Penne w sosie pomidorowym 1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i całość przez chwilę trzymamy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser. Całość mieszamy aż sos otoczy każdy makaronik:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować