Penne z humusem

4.5 (160 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

O takim daniu śniłam dziś w nocy, postanowiłam sprawdzić jak będzie smakować ;)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron pełnoziarnisty: 150 gramów
    - ciecierzyca - puszka: 240 gramów
    - natka pietruszki - drobno posiekana: 0.5 pęczka
    - czosnek (ząbki): 2 ząbki
    - orzechy nerkowca: 10 sztuk
    - cytryna, sok: 3 łyżki
    - olej sezamowy: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek, dobra: 0.5 łyżki
    - łosoś wędzony w plastrach opakowanie: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hummus

Penne z humusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek zmiażdżyć, obrać, delikatnie zrumienić na oliwie. Zmiksować razem z ciecierzycą. Do całości dodać olej sezamowy, sól i pieprz, sok z cytryny (do smaku) oraz bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Przed podaniem hummus należy delikatnie podgrzać na oliwie, wcześniej aromatyzowanej czosnkiem. Jeśli jest zbyt zwarty można dodać odrobinę wody.
  • 2. Makaron pełnoziarnisty ugotować w osolonej wodzie z łodygami pietruszki.
  • 3. Serwujemy! Na makaron nałożyć hummus, ułożyć porwane kawałki łososia, posypać zmiażdżonymi orzechami nerkowca. Całość można oprószyć startą skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować