Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś zapraszam na szybkie i bardzo smaczne danie! Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami z woka to idealna propozycja na letni, rodzinny posiłek!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦300 g makaronu penne
    ◦4 łyżki oliwy (można użyć oliwy z suszonych pomidorów)
    ◦4 ząbki czosnku
    ◦2 czerwone cebule
    ◦1 biała cebula
    ◦500 g pieczarek
    ◦300 g fasolki szparagowej
    ◦10-12 suszonych pomidorów
    ◦2 garście listków bazylii
    ◦sól
    ◦pieprz

Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę (białą i czerwoną) pokrojoną w plasterki. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy ok. 10-15 minut często mieszając żeby grzyby się nie przypaliły. Fasolkę szparagową blanszujemy i odcedzamy. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Fasolkę i pomidory dodajemy do grzybów i dobrze mieszamy. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany, gorący, odsączony makaron i posiekane listki bazylii. Dusimy ok. 3 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy