Penne z pomidorami, mozzarellą i szynką parmeńską

4.5 (146 ocen)

Fajny, szybki i prosty pomysł na obiad :)

Składniki:

  • 250 g makaronu penne (lub innego, np. farfale)
    2 ząbki czosnku
    opakowanie szynki parmeńskiej (6 plastrów)
    oliwa z oliwek
    1/3 szklanki białego wina
    puszka krojonych pomidorów
    około pół szklanki parmezanu
    garść świeżej natki pietruszki
    kulka mozzarelli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z pomidorami, mozzarellą i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzymać w garnku pod przykryciem.
    Pokrojony czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską i smażyć około 2 minuty. Następnie wlać wino i zagotować.
  • 2. Dodać pomidory z puszki (razem z sokiem) i doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 5-6 minut.
    Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki (troszkę odłożyć do dekoracji). Na wierzchu ułożyc kawałki mozzarelli i posypać startym na tarce parmezanem. Udekorować pozostała natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować