Ta zapiekanka okazała się bardzo smacznym i pożywnym pomysłem na szybki obiad z wykorzystaniem kotletów z kurczaka (a'la schabowe) z dnia poprzedniego, na które nie mieliśmy już ochoty ;)
40 min
Składniki:
Składniki na około 6 porcji:
500 g makaronu penne
200 g kurek mrożonych
500 g całych liści szpinaku (może być mrożony)
2 kotlety z piersi kurczaka (opanierowane i usmażone, z obiadu z dnia poprzedniego)
1 cebula
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
50 g sera żółtego
duży ząbek czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz czarny świeżo mielony
SOS:
50 g masła
40 g mąki pszennej
½ litra mleka
odrobina mielonej gałki muszkatałowej
sól
pieprz
Zapiekane szpinakowe penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie.
2.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
3.Następnie dodajemy łyżkę zalewy z suszonych pomidorów i liście szpinaku (u mnie mrożone) i wszystko razem dusimy do momentu rozmrożenia szpinaku, czasem mieszając.
4.Gotowe przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem.
5.Kotlety z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku.
6.Do farszu dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz pokrojony drobno czosnek, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy go solą i pieprzem.
7.Do szpinaku dodajemy ciepły makaron i całość dokładnie mieszamy.
8.Kurki przesmażamy chwilę na patelni, by się odmroziły.
9.SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
10.Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
11.Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
12.Duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy połowę makaronu.
Komentarze