Przekonałam się do szpinaku bardzo niedawno, teraz mogę go jeść w różnorodnych potrawach. Makaron ze szpinakiem to nie tylko szybkie, ale przede wszystkim zdrowe danie.
30 min
Składniki:
makaron penne (ilość dowolna)
ok. 150 g świeżego szpinaku
1/2 kostki sera feta
1 świeży pomidor
5 ząbków czosnku
1 cebula
pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem).
2.Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, a po chwili cebulę, szklimy, po czym dodajemy szpinak. Po kilku minutach dodajemy sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor i razem smażymy około 3-4 minuty. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę ser feta i przyprawiamy pieprzem.
3.Makaron odsączamy na sicie, wykładamy na talerze i polewamy sosem (lub mieszamy w garnku wszystko razem).
Komentarze