Pęczotto z pieczonymi warzywami.

4.5 (149 ocen)

  • 50 min

Pyszne jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięska.

  • 50 min

Składniki:

  • pęczak: 100 gramów
    marchewka: 2 sztuki
    pietruszka: 2 sztuki
    czerwona cebula: 2 sztuki
    ząbek czosnku: 6 sztuk
    cebula: 1 sztuka
    masło: 10 gramów
    oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    bulion: 600 mililitrów
    sól morska: 3 szczypty
    świeżo mielony pieprz: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto z pieczonymi warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy warzywa: obieramy marchewkę, pietruszkę, czosnek i czerwoną cebulę. Marchewki i pietruszki przekrawamy na pół wzdłuż, a następnie na 3-4 centymetrowe kawałki. Mieszamy je z 1 łyżeczką oliwy, solą morską, świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia razem z czerwoną cebulą (w całości) i rozgniecionymi nożem czterema ząbkami czosnku. Zapiekamy warzywa w 160 stopniach przez około pół godziny.
  • 2. Pęczak robimy tak, jak klasyczne risotto: na maśle szklimy cebulę i trzy posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy pęczak i smażymy przez dwie minutki. Jeśli mamy pod ręką to wlewamy chlust białego wina i czekamy aż odparuje. Jeśli nie, po prostu zalewamy pierwszą chochlą bulionu. Często mieszamy i dolewamy kolejną chochlę, gdy kasza wchłonie płyn, aż do miękkości.
  • 3. Na koniec do pęczaku dodajemy upieczone marchewki, pietruszki, czerwoną cebulę (zdejmujemy zewnętrzną warstwę i dodajemy pokrojony mięciutki środek). Posypujemy pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować