Pękające ciastka kakaowe

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Wspaniałe bardzo proste ciasteczka, które zachwycają smakiem i wyglądem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka kakao
    4 jajka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Pękające ciastka kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pękające ciasteczka kakowe 1. Cukier , olej i kakao wyrabiamy dobrze mikserem , następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii , mieszamy ,aż składniki się ze sobą dobrze połączą .
    Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą , dodajemy do ciasta i dobrze wyrabiamy.
    Cukier puder przesiewamy na duży talerz , ciasto nabieramy łyżką i obtaczamy dobrze w cukrze pudrze lekko spłaszczając .Kładziemy na wyłożonej papierem blaszce w 2-3 cm odstępach (ciasteczka bardzo rosną dlatego nie róbcie dużych :) i pieczemy ok. 15 minut w 170 C .
    Pilnujemy ciastek , gdyż lubią się przypalić od spodu , mogą być lekko miękkie , ale to nic gdy ostygną będą twardsze dlatego nie przeciągajcie zbytnio czasu pieczenia .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować