Popękane ciasteczka czekoladowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić i dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło). Wanilię przeciąć na pół i ostrym nożem wyjąć ze środka ziarenka. Dodać do masy czekoladowej. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier a następnie żółtka. Na samym końcu dać aromat miętowy. Wymieszać z masą czekoladową. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Przełożyć do woreczka i dać do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować z niego małe kulki. Cukier puder przesypać do miseczki i obtaczać w nim po kolei kulki ze wszystkich stron. Obtoczone kulki układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec ok 15 minut w 180 st C.
Komentarze