Popękane ciasteczka czekoladowo-miętowe

0 (0 ocen)

Uwielbia je moja córeczka Wiktoria

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady
    0,5 kostki masła
    2/3 szklanki cukru
    3 jajka
    1 laska wanilii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    kilka kropel aromatu miętowego
    0,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Popękane ciasteczka czekoladowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić i dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło). Wanilię przeciąć na pół i ostrym nożem wyjąć ze środka ziarenka. Dodać do masy czekoladowej. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier a następnie żółtka. Na samym końcu dać aromat miętowy. Wymieszać z masą czekoladową. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Przełożyć do woreczka i dać do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować z niego małe kulki. Cukier puder przesypać do miseczki i obtaczać w nim po kolei kulki ze wszystkich stron. Obtoczone kulki układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec ok 15 minut w 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować