Pekinka z porem oraz octem balsamicznym

5 (146 ocen)

Kolejna propozycja na pekinkę

Składniki:

  • 600 g kapusty pekińskiej
    150 g pora
    1 pomarańczowa mini papryczka
    5 rzodkiewek
    1/2 ogórka zielonego
    3 gałązki natki pietruszki
    2 gałązki koperku
    3 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy extra vergine
    sól,pieprz
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Pekinka z porem oraz octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pekinka i por 1. Kapustę drobno poszatkować i opłukać. Odsączyć z wody. Przełożyć do dużej miski. Por pokroić w krążki i także opłukać oraz osuszyć. Dodać do kapusty. Wymieszać. Wsypać 1 łyżeczkę soli,wymieszać z pekinką i porem a następnie w palcach kilka razy zgnieść warzywa. Przykryć i odstawić na około 30 minut.
  • pokroić warzywa 2. W między czasie rzodkiewkę umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć i razem ze skórka pokroić go w kostkę średniej wielkości. Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę przekroić na pół a połówki pokroić w paseczki. Natkę oraz koperek drobno posiekać i dodać do warzyw.
  • dodać pekinke i porę odciśniętą 3. Kapustę z porem odcisnąć ze soków i przełożyć do miski z reszta warzyw. Wymieszać. Doprawić solą ( ale ostrożnie bo kapusta może być dosyć słona) oraz pieprzem,wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać ocet z oliwa oraz cukrem i przelać do warzyw. Po raz ostatni wymieszać i odłożyć na 30-45 min do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Por Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować