Na 3 małe peklowane golonki-1 duża marchewka,1cebula,1pietruszka,kawałek selera,kawałek pora,2ząbki czosnku,2 liście laurowe,4ziela angielskie,1łyżeczka płatków chilli,papryka słodka w proszku,majeranek,łyżka masła ,odrobina oliwy
Peklowana golonka z warzwywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki umyć ,warzywa obrać pokroić w mniejsze części ale nie całkiem drobno.Golonki zalać wodą (nie całkiem zakrywać)dodac liście i ziele,jak woda się zagotuje ,ściągnąć ''szumowiny'' i dodać nasze warzywa,posypać płatkami chillli.Gotować na małym ogniu ok 40 min-czas zależy od wielkości ja miałam małe bez skóry i kości.
Naczynie żaroodporne polać lekko olejem dodać skrawki masła posypać majerankiem i słodką papryką.Golonki odcedzić ,dać do naczynia razem z warzywami i zapiec w piekarniku w 200st ok 15 min,mieszać od czasu do czasu.Podawać z musztarda lub chrzanem i pieczywem :)
Smacznego.
Porady
można dodać soli ale zazwyczaj peklowane golonki są już słone,trzeba skosztować wodę w czasie gotowania czy jest słona jeśłi potrzeba dosolić .
Komentarze