Zupa z soczewicy z dodatkiem kalarepki i czerwonej papryki. Zupa bezmięsna, ale i tak pełna białka, dobrze przyprawiona świetnie rozgrzeje brzuszek i poprawi humor.
Składniki:
łyżka masła sklarowanego
1 mała cebula
1 marchewka
1 kalarepka
pół niedużej czerwonej papryki
ząbek czosnku
3/4 szklanki czerwonej soczewicy (12 dag)
łyżka suszonej włoszczyzny
1,25- 1,5 litra bulionu (5-6 szklanek) – warzywny lub mięsny
sól
pieprz
słodka papryka mielona
mielony kminek
Pełna beta-karotenu i białka zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i kalarepkę obrać, opłukać. Marchew pokroić w ćwierć plasterki, kalarepkę w słupki.
Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dołożyć po kolei: marchew, kalarepkę i paprykę. Smażyć na wolnym ogniu 10 minut.
Soczewicę opłukać na sicie i osączyć.
Do rondla dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, soczewicę i suszoną włoszczyznę.
Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu około 20-25 minut, do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką mieloną.
Można podać z pieczywem.
Komentarze