Pełna beta-karotenu i białka zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

Zupa z soczewicy z dodatkiem kalarepki i czerwonej papryki. Zupa bezmięsna, ale i tak pełna białka, dobrze przyprawiona świetnie rozgrzeje brzuszek i poprawi humor.

Składniki:

  • łyżka masła sklarowanego
    1 mała cebula
    1 marchewka
    1 kalarepka
    pół niedużej czerwonej papryki
    ząbek czosnku
    3/4 szklanki czerwonej soczewicy (12 dag)
    łyżka suszonej włoszczyzny
    1,25- 1,5 litra bulionu (5-6 szklanek) – warzywny lub mięsny
    sól
    pieprz
    słodka papryka mielona
    mielony kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pełna beta-karotenu i białka zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i kalarepkę obrać, opłukać. Marchew pokroić w ćwierć plasterki, kalarepkę w słupki.
    Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
    W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dołożyć po kolei: marchew, kalarepkę i paprykę. Smażyć na wolnym ogniu 10 minut.
    Soczewicę opłukać na sicie i osączyć.
    Do rondla dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, soczewicę i suszoną włoszczyznę.
    Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu około 20-25 minut, do miękkości warzyw.
    Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką mieloną.
    Można podać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Papryka Soczewica Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować