Pełnoziarniste tagiatelle po meksykańsku z tuńczykiem

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Smaczna, zdrowa i błyskawiczna propozycja na obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • -400 g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle
    -2 puszki tuńczyka w kawałkach
    -2 duże cebule
    -1 żółta papryka
    -1 puszka pomidorów krojonych
    -1 puszka czerwonej fasoli
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżeczki papryki słodkiej
    -2 łyżeczki mieszanki przypraw Fajita
    -szczypta pieprzu
    -olej rzepakowy do smażenia

    dodatkowo:
    -woda
    -łyżeczka soli
    -kilka kropel oleju
    -listki świeżej bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Pełnoziarniste tagiatelle po meksykańsku z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku wstawiamy wodę z dodatkiem soli i kilku kropel oleju. Zagotowujemy.
  • 2. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
  • 3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na rumiano. Dodajemy paprykę i smażymy 2 minuty. Wrzucamy tuńczyka, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
  • 4. Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy al'dente wg przepisu na opakowaniu (ok 10-12 min).
  • 5. Na patelnię dodajemy fasolę, pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy papryką słodką, pieprzem i mieszanką przypraw. Mieszamy. Dusimy 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 6. Ugotowany i odcedzony makaron polewamy sosem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii

Porady

Do przygotowania dania możemy użyć również innego, ulubionego makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Papryka Pomidor Tuńczyk Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować