Pełnoziarniste tagliatelle z pesto z melisy cytrynowej

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na zdrowy i pożywny, pełnoziarnisty makaron tagliatelle w połączeniu z aromatycznym, dość orientalnym pesto z melisy cytrynowej. Całość ma oryginalny, intensywnie cytrynowy i delikatnie słodki smak z nutą ostrości sera Pecorino i maślaną nutą orzechów Pekan.

  • 15 min

Składniki:

  • - Pełnoziarnisty makaron tagliatelle
    PESTO:
    - Pęczek melisy cytrynowej
    - 2 ząbki czosnku
    - 50 g orzechów pekan
    - 50 ml oliwy z oliwek
    - 2,5 łyżki startego sera Pecorino
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - skórka otarta z 1 cytryny
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Tagliatelle

Pełnoziarniste tagliatelle z pesto z melisy cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzmy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.

    Na patelni delikatnie prażymy orzechy pekan i studzimy.

    Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Następnie do rozdrabniacza dodajemy świeże listki melisy cytrynowej, czosnek, uprażone orzechy, starty ser Pecorino, skórkę oraz 1 łyżkę soku z cytryny, cukier brzozowy i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników.

    Całość doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
  • 3. Tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto.

    Tagliatelle z pesto przekładamy na talerze, posypujemy startym Pecorino i podajemy :D

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować