Pełnoziarniste włoskie bułeczki idealne do hamburgerów, kanapek itp

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 55 min

Wyśmienite bułeczki na każdą okazję do hamburgerów, kanapek, ciepłe z masełkiem są wspaniałe ot tak. Każdemu polecam.

  • 2 godz. 55 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    300 ml mleka
    1 op. (8 g) suchych drożdży
    50 g miękkiego masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka płynnego miodu
    1/2 słoika suszonych pomidorów
    2 łyżeczki bazylii
    sezam do posypania
    dodatkowe mleko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery

Pełnoziarniste włoskie bułeczki idealne do hamburgerów, kanapek itp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę, cukier, sól, drożdże i bazylię wsypujemy do miski i mieszamy
    mleko, masło i miód podgrzewamy (nie gotujemy) aby masło się zaczęło rozpuszczać i dodajemy do mąki oraz pokrojone suszone pomidory
    najlepszy jest mikser z hakiem ale jak nie ma to ręcznie
    zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia na 1h, po 1h wyjmujemy z miski, pozbywamy się "bąbelków" robimy bułeczki jak do hamburgerów to wyjdą 4 po 250g jak zwykłe kajzerki to mogą być mniejsze, delikatnie smarujemy mlekiem i sypiemy sezamem odstawiamy na 1h do wyrośnięcia po czym pieczemy ok 20-30min w rozgrzanym do 180st piekarniku (ja mam gazowy więc dłużej ale w elektrycznym na podwójną grzałkę będzie szybciej)

Porady

zamiast pomidorów i bazylii można dodać inne dowolne składniki, ale w ten sposób są to bułeczki włoskie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Bułka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować