Pełnoziarniste włoskie bułeczki idealne do hamburgerów, kanapek itp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę, cukier, sól, drożdże i bazylię wsypujemy do miski i mieszamy
mleko, masło i miód podgrzewamy (nie gotujemy) aby masło się zaczęło rozpuszczać i dodajemy do mąki oraz pokrojone suszone pomidory
najlepszy jest mikser z hakiem ale jak nie ma to ręcznie
zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia na 1h, po 1h wyjmujemy z miski, pozbywamy się "bąbelków" robimy bułeczki jak do hamburgerów to wyjdą 4 po 250g jak zwykłe kajzerki to mogą być mniejsze, delikatnie smarujemy mlekiem i sypiemy sezamem odstawiamy na 1h do wyrośnięcia po czym pieczemy ok 20-30min w rozgrzanym do 180st piekarniku (ja mam gazowy więc dłużej ale w elektrycznym na podwójną grzałkę będzie szybciej)
Porady
zamiast pomidorów i bazylii można dodać inne dowolne składniki, ale w ten sposób są to bułeczki włoskie :)
Komentarze