Pełnoziarniste calzone w wersji mini

0 (0 ocen)

Ssamo zdrowie! Lubię je na ciepło, wraz z sałatką jako danie obiadowe lub na zimno jako drugie śniadanie lub przekąskę na uczelni, czy wyciecze rowerowej. Są zdrowsze od tradycyjnych pierożków calzone, bo zrobione z mąki żytniej z dodatkiem zdrowych ziaren.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 20 dag pełnoziarnistej mąki żytniej,
    - 10 dag mąki pszennej,
    - 3 dag drożdży,
    - 3/4 szklanki letniej wody,
    - 2 łyżki otrąb owsianych,
    - 2 łyżki siemienia lnianego (+ ok. 1 łyżki do posypania),
    - łyżeczka cukru,
    - po ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej i suszonego oregano,
    - łyżka oliwy z oliwek,
    - 2 łyżki mleka.
    Farsz:
    - szklanka koncentratu pomidorowego,
    - 1 większy pomidor,
    - 2 ząbki czosnku,
    - po sporej szczypcie suszonego oregano i bazylii,
    - sól, pieprz,
    - 15 dag mozzarelli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pełnoziarniste calzone w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po łyżce mąki żytniej i pszennej oraz 3/4 szklanki letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Resztę mąki (żytnią i pszenną) przesiewamy przez sito, dodajemy siemię lniane, otręby, wyrośnięte drożdże , sól, oregano i oliwę, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli jest za mokre dodajemy więcej mąki, jeżeli za suche trochę ciepłej wody), przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 minut do godziny).
  • 2. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz: Z pomidora zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki i miąższ kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z koncentratem pomidorowym, pokrojonym w kostkę pomidorem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 0,3 mm. Miseczką o średnicy 12 cm wycinamy kółka.
    Na środek (ok. 1-1,5 cm od brzegów) każdego kółka nakładamy farsz pomidorowy i porcję tartej mozzarelli, składamy na pół i sklejamy dociskając brzegi widelcem.
    Calzone przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując ok. 2 cm odstępy, smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez ok. 20-25 minut (do momentu zarumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować