Pełnoziarniste cebularze z pomidorami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tak się ostatnio naoglądałem różnie przygotowywanych cebularzy, a tak na prawdę nie wiedziałem co to takiego. Troszkę zmodyfikowałem przepis i zrobiłem je po swojemu z ulubionymi dodatkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Do ciasta:
    -kubek mąki pszennej TYP550
    -kubek i 1/2 mąki pszennej pełnoziarnistej
    -45 gram świeżych drożdży
    -kubek mleka ok 39 stopni
    -łyżeczka cukru
    -łyżeczka soli

    Do nadzienia:
    -4 cebule
    -1/2 puszki pomidorów pokrojonych
    -100ml śmietany 18%
    -łyżka masła klarowanego
    -sól, pieprz
    -oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Przystawki Pizzerinki

Pełnoziarniste cebularze z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    Przelewamy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i wyrabiamy na elastyczną kulę. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

    W czasie, gdy ciasto wyrasta, kroimy cebulę na wiórki i szklimy pod przykryciem na maśle około 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, podsmażamy dwie-trzy minuty i dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i przyprawiamy oregano. Smażymy, aż wszystko zgęstnieje.

    Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które zgniatamy do elipsy i środek formujemy za pomocą małej szklanki. Tak powstałe zagłębienie wypełniamy cebulą, górę posypujemy startą mozzarellą.
    Ciasto smarujemy mlekiem. Z tych składników wyszło mi dziewięć cebularzy.

    Pieczemy je ok 22 minut w 180 stopniach piekarnik góra - dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować