Tak się ostatnio naoglądałem różnie przygotowywanych cebularzy, a tak na prawdę nie wiedziałem co to takiego. Troszkę zmodyfikowałem przepis i zrobiłem je po swojemu z ulubionymi dodatkami.
1 godz. 30 min
Składniki:
Do ciasta:
-kubek mąki pszennej TYP550
-kubek i 1/2 mąki pszennej pełnoziarnistej
-45 gram świeżych drożdży
-kubek mleka ok 39 stopni
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
Pełnoziarniste cebularze z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Przelewamy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i wyrabiamy na elastyczną kulę. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, kroimy cebulę na wiórki i szklimy pod przykryciem na maśle około 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, podsmażamy dwie-trzy minuty i dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i przyprawiamy oregano. Smażymy, aż wszystko zgęstnieje.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które zgniatamy do elipsy i środek formujemy za pomocą małej szklanki. Tak powstałe zagłębienie wypełniamy cebulą, górę posypujemy startą mozzarellą.
Ciasto smarujemy mlekiem. Z tych składników wyszło mi dziewięć cebularzy.
Pieczemy je ok 22 minut w 180 stopniach piekarnik góra - dół.
Komentarze