Pełnoziarniste mini chałki dyniowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

Chyba nie znam osoby która nie lubi chałki. Szczególnie podanej na śniadanie. Jeśli chałka jest domowa to jeszcze lepiej i aż chciałoby się mieć całą dla siebie. Jednak zjedzenie dużego bochenka nie byłoby zbyt zdrowe ;) Dlatego postanowiłam upiec mini chałki aby każdy mógł zjeść swoją w całości :)

Składniki:

  • Na 6 mini chałek:

    420 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    20 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    50 ml soku z pomarańczy
    skórka starta z całej pomarańczy
    0,5 szklanki puree z dyni
    4 łyżki brązowego cukru
    2 łyżki roztopionego masła
    jajko

    kruszonka cynamonowo-pomarańczowa:

    łyżka mąki
    2 łyżki cukru
    łyżka masła
    pół łyżeczki cynamonu
    skórka starta z połowy pomarańczy

    2 łyżki mleka zagęszczonego do posmarowani
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery

Pełnoziarniste mini chałki dyniowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki.

    Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Do mąki dodajemy rozczyn, sok i skórkę pomarańczową, puree z dyni, roztopione masło oraz jajko.

    Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

    Odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 3. Następnie dzielimy je na 6 części które dzielimy jeszcze na 3 mniejsze.

    Formujemy z nich wałeczki i zaplatamy z nich warkocz, końce podwijamy pod spód.

    Zaplecione chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.

    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem i posypujemy kruszonką.

    Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować