Bardzo podobne do tych standardowych, z takim wyjątkiem, że zwykła biała mąka pszenna została zastąpiona mąką pełnoziarnistą. Dzięki temu (ku mojemu zaskoczeniu) naleśniki były o wiele cięższe przez
Pełnoziarniste naleśniki z cukinią i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miski, wbić jajko, zalać mlekiem, doprawić cukrem i solą i zmiksować dolewając wody, aby uzyskać gęste ciasto. Pod koniec do ciasta dodać łyżkę oliwy lub oleju i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz (nadmiar zebrać ręcznikiem papierowym, którym później przecierać patelnie przed każdym następnym naleśnikiem. Dzięki temu naleśniki nie będą 'pływać' w tłuszczu, a patelnia będzie zawsze wystarczająco natłuszczona). Na rozgrzany tłuszcz wylewać ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni, i smażyć z obu stron.
W międzyczasie przygotować farsz: szynkę pokroić w paseczki i przesmażyć na oliwie. Następnie dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki, wymieszać i razem przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać mascarpone (można ewentualnie dodać łyżkę wody, aby ser łatwiej wymieszać. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Podgrzać, aż sos zgęstnieje. Gotowy ciepły sos posypać żółtym serem i wymieszać.
Sos nakładać na naleśniki i zawijać. Wierzch posypać szczypiorkiem.
Komentarze