Pełnoziarniste ptysie orkiszowe z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Dziś zapraszam na zdrowszą wersję ptysi. Przygotowane są bowiem na mące orkiszowej pełnoziarnistej i zdrowym tłuszczu-oleju rzepakowym. Przełożyłam je dwoma rodzajami nadzienia- czekoladowym kremem na bazie pysznych i zdrowych bananów i awokado oraz masą porzeczkowo-serową.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto ptysiowe:
    · 8 jajek
    · 330ml wody
    · 150 ml oleju rzepakowego
    · szczypta soli
    · 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    · szczypta cukru
    Na czekoladowy krem awokadowo-bananowy
    · 2 dojrzałe awokado
    · 4 banany
    · łyżka dobrego kakao
    · 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
    Masa serowo-porzeczkowa:
    · 500 g twarogu trzykrotnie mielonego w temp. pokojowej
    · łyżka masła w temp. pokojowej
    · 600 g porzeczek
    · 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    · odrobina mleka
    · 1 szklanka cukru
    · 3/4 szklanki podkarpackiego miodu spadziowego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Krem Krem czekoladowy Ser

Pełnoziarniste ptysie orkiszowe z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0idch3e 1. Ciasto-
    Wodę z olejem, solą i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy małe ptysie- pamiętając, by zachować odstęp między poszczególnymi ciastkami. Pieczemy 25-30 minut, termoobieg, 220 stopni.
  • image-0faucys 2. czekoladowy krem awokadowo-bananowy

    Awokado rozdrabniamy z bananami na jednolitą masę. Doprawiamy kakao i miodem.
    Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy przygotowanym kremem. Dekorujemy cukrem pudrem.
  • image-1ly0jw4 3. Gotowym kremem przekładamy ptysie. Pudrujemy, zdobimy porzeczkami. Smacznego!

    Ps. Ptysie bez nadzienia możemy przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku nawet do tygodnia w temp. pokojowej.
  • image-1vajavv 4. Masa serowo-porzeczkowa:

    Porzeczki blendujemy z cukrem i miodem. Zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w odrobinie mleka. Przelewamy ją do gotujących się porzeczek. Dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy. Masło ucieramy z twarogiem, stopniowo dodajemy przestudzoną masę porzeczkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Banany Mąka orkiszowa Porzeczki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować