Pełnoziarniste świderki z soczewicą, oliwkami i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Danie syte, bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych:)))

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    400 g pełnoziarnistego makaronu świderki
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    po 10 oliwek zielonych i czarnych
    puszka kukurydzy
    100 g kiełbasy
    150 g sera żółtego ( 2 łyżki sera odkładamy do posypania zapiekanki)
    2 jajka
    150 g śmietany
    przyprawa do potraw Kucharek
    pieprz ziołowy
    tłuszcz do wysmarowania naczynia i do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pełnoziarniste świderki z soczewicą, oliwkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i soczewicę gotujemy według przepisów na opakowaniach.
  • 2. Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Oliwki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Makaron łączymy z soczewicą, oliwkami, kukurydzą, serem, kiełbasą. Jajka rozkłócimy widelcem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy i mieszamy.
  • 4. Do makaronu wlewamy jajka ze śmietaną i dokładnie mieszamy.
  • 5. Całość przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować