Danie syte, bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych:)))
45 min
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
400 g pełnoziarnistego makaronu świderki
1 szklanka czerwonej soczewicy
po 10 oliwek zielonych i czarnych
puszka kukurydzy
100 g kiełbasy
150 g sera żółtego ( 2 łyżki sera odkładamy do posypania zapiekanki)
2 jajka
150 g śmietany
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz ziołowy
tłuszcz do wysmarowania naczynia i do smażenia
Pełnoziarniste świderki z soczewicą, oliwkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron i soczewicę gotujemy według przepisów na opakowaniach.
2.Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Oliwki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Makaron łączymy z soczewicą, oliwkami, kukurydzą, serem, kiełbasą. Jajka rozkłócimy widelcem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy i mieszamy.
4.Do makaronu wlewamy jajka ze śmietaną i dokładnie mieszamy.
5.Całość przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
Komentarze