Pełnoziarnisty chleb z automatu

4.37 (223 ocen)

  • 10 min

Pyszny chleb dla "maszynistów" :) Zdrowy i prosty w przygotowaniu.

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    320 ml wody (o temp. ok. 27 stopni)
    40 g otrębów pszennych
    3 łyżki oleju
    1 1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżki cukru
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    3 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki pestek dyni
Wystaw ocenę:

4.37 (223 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Pełnoziarnisty chleb z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika w automacie wlać wodę, dodać olej, sól i cukier. Na wodę wysypać równomiernie mąkę, tak aby pokryła ją w całości. Na mąkę wysypać otręby. W roku pojemnika zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Ustawić program według zaleceń producenta. U mnie program 1 (waga 750 g, kolor skórki średni). W odpowiednim czasie dodać ziarna słonecznika i dyni. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z formy (ewentualnie wyciągnąć mieszadło) i wystudzić na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Pestki Słonecznik Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować