Pełnoziarnisty chlebek rabarbarowo-migdałowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Obłędnie zdrowy, w stu procentach z pełnoziarnistej mąki - pełen owoców i wartościowych orzechów, o minimalnej zawartości cukru i tłuszczu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - Mąka pszenna pełnoziarnista: 190 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 60 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - brązowy cukier: 100 gramów
    - Naturalna maślanka: 150 mililitrów
    - ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - rabarbar: 400 gramów
    - płatki migdałowe: 100 gramów

    - płatki owsiane: 40 gramów
    - cukier brązowy: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pełnoziarnisty chlebek rabarbarowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek rabarbarowo migdałowy - making of 1. Mąkę, sodę oraz sól przesiać do jednego naczynia. W dużej misce wymieszać starannie cukier i olej. Do maślanki natomiast wbić jajko, dodać ekstrakt waniliowy i rozmieszać. Wlać mieszankę z maślanką do cukru i dokładnie połączyć. Delikatnie dodawać mąkę do mokrych składników, cały czas mieszając. Gdy powstanie gładka masa, dodać do niej pokrojony w niewielką kostkę rabarbar i płatki migdałowe. Masę wlać do średniej wielkości keksówki.
  • 2. Przygotować kruszonkę - razem połączyć w misce płatki owsiane, zimne masło, cukier i cynamon. Pokryć ciasto po wierzchu kruszonką i piec - ok. 40 minut, po czym zajrzeć i przykryć folią aluminiową, gdyby się przypalało. Ciasto jest gotowe po 50-60 minutach pieczenia - do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować