Pełnoziarnisty keks z gruszkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest mięciutki, bardzo aromatyczny, słodki z umiarem, wilgotny i bardzo smaczny. A jeśli powiem, że został upieczony z mąki żytniej i pszennej pełnoziarnistej, bez użycia miksera? Będziecie zaskoczeni jego lekkością! Pachnie miodem i rumem, soczyste kawałki gruszek rozpływają się w ustach...

  • 60 min

Składniki:

  • 100g masła
    2 łyżki miodu
    80g brązowego cukru
    1 duże jajo
    100ml mocnego naparu z herbaty
    200g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej, dałam 150:50)
    50g tartych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    50g żurawiny
    1 gruszka
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery Herbaty

Pełnoziarnisty keks z gruszkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Przestudzić. dodać rozkłócone jajko oraz herbatę, wymieszać. Mąkę, orzechy, sodę i proszek wymieszać osobno, dodać do płynnych składników, wymieszać łyżką. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, razem z żurawiną dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki (ok30x8cm), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC. do tzw. suchego patyczka. Upieczony keks ostudzić na kratce.
    Przechowywany w pojemniku lub owinięty folią spożywczą długo zachowuje świeżość.
    Smacznego!

Porady

1. jeśli żurawina jest zbyt sucha, zalewany ją gorącą herbatą i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odcedzamy, a herbatę wykorzystujemy do ciasta. 2. do herbaty można dodać łyżkę rumu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować