MAŁŻE w BIAŁYM WINIE po WŁOSKU (PEPATA di COZZE)

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Czasami widzicie małże i zastanwiacie się jak je przygotować? Nic protszego... Bardzo szybko i smacznie. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych małży (nalepiej świeżych lub ewentualnie mrożonych)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    pietruszka
    1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
    czarny pieprz
    1/2 szklanki białego wina
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Małże w białym winie po włosku (pepata di cozze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego garnka wlać oliwę, dodać oczyszczone małże, dodać 2 ząbki czosnku (w całości) i garść łodyżek z pietruszki. Przykryć garnek przykrywką, zwiększyć ogień i czekać, aż małżę się otworzą.
  • 2. Jak tylko małże zacznąc się otwierać wstrząsnąć garnkiem, dodać białe wino, sok z połowy cytryny oraz skórkę, która pozostanie po wyciśnięciu soku, sól i dość dużo pieprzu. Delikatnie przemieszać i pozostawić garnek bz przykrycia do momentu, aż alkohol wyparuje.
  • 3. Przykryć garnek i gotować jeszcze przez ok. 5 min. (do momentu, aż środki małż zżółkną, to znak, że są gotowe). Podawać na głebokich talerzach polane sosem własnym, udekorowane ćwiartkami cytryny. Nalepiej smakuje z kromkami pieczonego chleba.

    Buona Appetito!

Porady

Jeśli kupicie świeże małże i nie chcecie ich gotować w tym samym dniu, należy owinąć je w mocno zmoczoną wodą ściereczkę bawełnianą i przechowywać w lodówce max. 24 h. Małże dokładnie czyścimy metalową siateczką (gąbeczką), zdrapujemy nożem ewentualne zgrubienia na skorupkach i usuwamy zielone „brody”( łapiemy z zielony "sznurecze", który wystaje, przeciągamy przez całą długość małży i odrywamy). Płuczemy pod bierzącą zimną wodą i od razu przystępujemy do gotowania. Jeśli używacie mrożonych małż, należy rozmrażać je w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować