Perliczka w kurkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Czasami warto pozwolić sobie na tak wspaniały obiad – delikatne i jasne mięso, a całość dopełnia sos kurkowy. Rozkosz dla podniebienia!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 perliczka,
    8 - 10 plastrów cienko pokrojonego boczku (ilość zależy od wielkości boczku),
    40 dag kurek,
    1 cebula ( u mnie czerwona),
    ¾ szklanki rosołu z kostki,
    sól,
    pieprz,
    słodka i ostra papryka mielona,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    magii,
    oliwa lub olej,
    słodka śmietanka 12 lub 18 %,
    mąka
    ponadto – sznurek wędliniarski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Perliczka w kurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Perliczkę opłukać, osuszyć i dokładnie natrzeć z wierzchu jak i wewnątrz solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • image-1fwi70i 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kurki czyścimy i myjemy. Obydwa składniki przekładamy do naczynia z perliczką ( nakładamy po bokach perliczki, nie przykrywamy jej).
  • 3. Całość zalewamy rosołem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kilka kropli magii.
    Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około godziny. W czasie pieczenia perliczkę polewamy powstałym sosem, a pod koniec pieczenia usuwamy sznurek i zdejmujemy z niej boczek ( tylko od góry), który zsuwamy do sosu.
  • 4. Upieczoną perliczkę wyjmujemy z naczynia, przekładamy na półmisek. Sos zaprawiamy niewielką ilością mąki rozrobionej w śmietance i polewamy nim perliczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Perliczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować