Słowo "sorbet" pochodzi od włoskiego sorbetto, praźródłem jest turecki charbet, wywodzący się z perskiego charab.
0 (0 ocen)
Porady
Słowo "sorbet" pochodzi od włoskiego sorbetto, praźródłem jest turecki charbet, wywodzący się z perskiego charab. Prawdopodobnie sekret zamrażania wykradli Chińczykom kupcy perscy, bo jednak klasyczna postać sorbetu to ich wynalazek. W XIX-wiecznej kuchni sorbety podawano po pieczystym z cielęciny, a przed drobiem. Ten elegancki zwyczaj świadczył o "znajomości świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca. Pamiętam fantastyczne sorbety, które jadłem w 2000r we Francji. Niestety w Polsce nie trafiłem na tak znakomite jak tam. Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody i torty. Sorbety to dobrze zamrożone kryształki soków owocowych, warzywnych, mogą być z dodatkiem alkoholu .Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Jeżeli takiej nie mamy, to z powodzeniem zrobimy za pomocą zamrażarki.
Komentarze