Pesto z naci marchwi

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kupując młodą marchewkę głównie wykorzystujemy jej korzeń, a nać ląduje w koszu na śmieci. Natka marchewki posiada bardzo dużo cennych witamin, możemy ją wykorzystać do przygotowania koktajli, rożnego rodzaju past. Ja dziś zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na pesto z natki marchewki.

  • 15 min

Składniki:

  • pęczek naci z marchwi
    garść orzechów włoskich
    40 ml oleju z cytryną i bazylią (np. Kujawski)
    20 ml oliwy z oliwek
    1 większy ząbek czosnku
    1/2 awokado
    3 listki bazylii (nie obowiązkowo)
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pesto Dodatki

Pesto z naci marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy prażymy na suchej patelni.

    Natkę marchwi dokładnie płuczemy. Siekamy na mniejsze kawałki umieszczamy w blenderze, dodajemy awokado, czosnek, orzechy oraz oleje. Wszystko siekamy na gładką masę. Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Porady

Ilości oleju możemy modyfikować w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować