Pesto bazyliowe

4.5 (192 ocen)

Przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania sos do makaronów ale również jako wspaniały dodatek do sałatki ze świeżych warzyw.

Składniki:

  • pęczek bazylii
    1/2 szkl obranych orzeszków ziemnych
    3 łyżki startego ostrego sera
    ok 1 szkl oliwy z oliwek
    łyżka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Pesto Ser

Pesto bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bazylię opłukać i osuszyć. Oderwać listki i przełożyć do blendera. Dodać orzeszki, czosnek, sok z cytryny i połowę oliwy. Miksować do czasu aż składniki ładnie się połączą. Na koniec dolać resztę oliwy i dodać ser, doprawić do smaku, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Sery Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować