Pesto bazyliowe z orzechami włoskimi

4.46 (181 ocen)

  • 10 min

Pesto jest idealnym dodatkiem do wszelkich makaronów. Niewielkim nakładem pracy można samodzielnie przygotować je w domu w kilka chwil.

  • 10 min

Składniki:

  • 80 g listków bazylii
    60 g orzechów włoskich uprażonych na patelni
    150 ml oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    25 g startego parmezanu
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.46 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pesto Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bazylię, orzechy włoskie, oliwę, czosnek i parmezan rozdrabiamy blenderem lub ucieramy w moździerzu do czasu, aż powstanie pasta. Przygotowanie pesto w blenderze trwa kilka chwil. W moździerzu trochę dłużej ;) Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować