Przepis na klasyczne, "barowe" pimientos de Padrón jest wyjątkowo prosty. Jedyne trudności może sprawić powstrzymanie artylerii pryskających z patelni kropel gorącej oliwy
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- papryczki z Padrón: 0.5 kilograma
- gruboziarnista sól: 1 szczypta
- oliwa do smażenia: 2 szklanki
Pimientos de padrón - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni mocno rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek
2.Wrzucamy papryczki i smażymy około 3-4 minut obracając co jakiś czas aby się równomiernie zarumieniły z każdej strony (kiedy będa gotowe, na papryczkach powinny pojawić się białe i jasnobrązowe plamki).
3.Nakładamy po kilka na talerz, posypujemy szczyptą soli gruboziarnistej i gotowe!!!
4.Pamiętajmy żeby nie odrywać ogonków przed smażeniem. Są bezcennym "uchwytem" w trakcie obowiązkowego jedzenia palcami, chociaż i tak będziemy skazani na użycie kilku papierowych chusteczek.
5.Słynne, świeże papryczki Pimientos de Padrón kupicie w sklepie internetowym
http://www.hiszpania-portal.pl/home.html
Komentarze