Piątkowa ryba w śmietanie z burakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa jest spełnieniem zarówno dla naszego organizmu jak i podniebienia. Ryba, burak i kasza jaglana to źródła witamin, których potrzebuje każdego dnia nasz organizm. Przepis powstał w związku z potrzebą uzupełnienia brakujących minerałów w organizmie i okazał się pysznym piątkowym obiadem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:
    - filet pstrąga bez skóry
    - kasza jaglana 150 g
    -burak czerwony - 4 szt średnie
    składnik podstawowy dodatkowy
    - śmietana 18% -300 ml
    składniki robocze:
    -sól gruboziarnista
    -pieprz biały
    - gałka muszkatołowa
    - natka pietruszki
    - trawa cytrynowa
    - cytryna
    dekoracje:
    - świeże liście bazylii
    - świeże liście lubczyk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piątkowa ryba w śmietanie z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki w drodze do piekarnika 1. Buraki szorujemy i umieszczamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy do miękkości ok 50-60min.
  • ryba czekająca na kąpiel w śmietanie 2. Rybę myjemy, dzielimy na porcje obiadowe i układamy w naczyniu do pieczenia. W naczyniu rybę skrapiamy sokiem z cytryny.
  • ryba w śmietanie z przyprawami 3. W miseczce mieszamy śmietankę, pieprz biały, sól, drobno posiekaną natkę, tartą gałkę muszkatołową i zalewamy tym rybę w naczyniu. Rybę wstawiamy do piekarnika na 40 min- temp 150 stopni
  • 4. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, po czym przesypujemy do rondelka i zalewamy wrzątkiem w ilości dwukrotnie większej od objętości kaszy, solimy wg uznania - gotujemy 15-20 min.
  • gotowe danie! 5. Ugotowaną kaszę wykładamy na talerz, obok upieczonego i podzielonego na części buraka i rybę. Danie dekorujemy bazylią i lubczykiem. Podajemy na ciepło.

Porady

Dekoracja: możemy dekorować ulubionymi świeżymi ziołami - jest tu dowolność. Pieczenie: zapiekanie ryby i buraków odbywa się w tym samym czasie, w domu oczywiście czuć pieczony obiad, jednak danie nie oddaje żanych przykrych zapachów. Kaszę przed gotowaniem nie musimy prażyć, jednak prażona ma bogatszy zapach i smak. W przepisie można wykorzystać również inne ryby, zarówno świeże jak i mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować