Bardzo popularne tu ciasto- troszkę podobne do tortilli, którym możemy zastąpić pieczywo, choć dobrze ,,napakowany" może zastąpić konkretny posilek
4.5 (197 ocen)
Porady
Piadinę możemy jeść praktycznie ze wszystkim!! Wspaniale smakuje z każdą wędliną, salami, mortadelą, sałatą, rucolą, pomidorem, serem żółtym, serem białym (i takim do smarowania)ale i fetą- praktycznie możemy na każdy kawałek nałożyć coś innego. Mój mąż nawet zajada sie piadiną z nutellą ( którą tak tu włosi jedzą). Jednak dla mnie najlepsza jest z serem białym i rzodkiewką. możemy je również np. dzielić na ćwiartki, lub składać na pół( wtedy na patelni dołożyć ser żółty czy mozarellę a jeszcze się nam lekko roztopi) .Jak ktoś lubi można dołożyć również sos na bazie majonezu itp. Pomysły zostawiam wam- ale wierzcie że warto spróbować- bo mnie aż dziw bierze że u Nas w Polsce tego nie ma , a tu we Włoszech budki z pianinami są ,,co krok”. Ponieważ z podanego przepisu wychodzi ok 10-12 pianin tak spokojnie możemy(delikatnie) przesmażyć placki i zamrozić w zamrażarce. Wyciągnięte 10 minut przed ponownym przesmażeniem również smakują wspaniale.
Komentarze