Piankowiec ze skorupką

0 (0 ocen)

  • 40 min

niezwykłe połączenie prażonego kokosa i delikatnej pianki - całość rozpływa się w ustach...

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju

    Masa serowa:
    500ml śmietany 30%
    1/2 kg sera
    2 galaretki truskawkowe
    3 łyżki cukru

    warstwa kokosowa:
    1 opakowanie wiórek kokosowych
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru
    2 słoiczki ulubionego dżemu

Piankowiec ze skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zmiksować. Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec ok 45 min w temp. 200C (jak zwykły biszkopt).
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem. Ser przekręcić przez maszynkę, najlepiej dwa razy.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody i ostudzić.
  • 4. Część galaretki wymieszać ze zmielonym serem, pozostałą ze śmietaną, po czym zawartość obu pojemników wymieszać ze sobą.
  • 5. Warstwa kokosowa: Margarynę rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać wiórka i usmażyć na brązowo.
  • 6. Ciasto przekroić na pół i wyłożyć na niego przygotowaną masę. Przykryć drugą częścią biszkopta. Posmarować dokładnie dżemem i gorącą masą kokosową. Po godzinie wstawić do lodówki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy