Piankowy sernik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.
2.Masa serowa:
Białka jaj ubić na sztywną pianę.
W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową.
3.Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
4.Pianka:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania.Schładzamy w lodówce.
Komentarze