Piankowy sernik z dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    15 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1/2 kg mielonego twarogu
    3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
    1/2 szklanki mleka w proszku
    1/2 szklanki mleka 2%
    4 białka
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy

    Pianka ze śmietanki:
    1 szklanka śmietany 30%
    1 galaretka pomarańczowa
    dowolne dekoracje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piankowy sernik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa serowa:
    Białka jaj ubić na sztywną pianę.
    W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową.
  • 3. Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
  • 4. Pianka:
    Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
    Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania.Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować