Pianka cyytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru i ubić.Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do białek i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z budyniem i kakaem wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 35 min w temp. 180* C . Po wystygnięciu ciasto przekroić na pół..
2.Posypka kokosowa:
Roztopić masło. Prażyć na nim wiórki kokosowe z cukrem. Ostudzić.
3.Krem:
Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. Sok uzupełnić wodą do 1 litra i ugotować na nim budynie. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Budyń ostudzić. Jaja sparzyć. Margarynę utrzeć z żółtkami i dodawać po 1 łyżce zimnej masy. Odłożyć kilka łyżek masy . Do reszty dodać brzoskwinie i wymieszać. Masą przełożyć biszkopt. Odłożoną masą posmarować wierzch i posypać zimnymi wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO :)!
Porady
Do biszkoptu zamiast budyniu waniliowego i kakao można dodać budyń czekoladowy, a wierzch ciasta posypać startą czekoladą :)
Komentarze