pianka truskawkowa - 2 składniki

4.48 (154 ocen)

  • 30 min

Tak prosto, a tak pysznie, nie pamiętam bym kiedykolwiek jadła coś delikatniejszego :)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 galaretki truskawkowe
    120 gramów okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Pianka truskawkowa - 2 składniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki rozpuścić dokładnie w 300 ml wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej.
    Mleko spienić ubijając na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
    Do mleka dodać płynną przestudzoną galaretkę, zmiksować do połączenia obu składników, poczekać chwilkę aż masa zgęstnieje (zapobiegniemy wtedy wypływaniu biszkoptów na gorę masy)**.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, wyłożyć na nie tężejącą piankę, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce. Deser można przystroić truskawkami*, zalać maksymalnie rozcieńczoną galaretką (tzn 1 galaretka na 0,5 litra wrzątku).

Porady

*Uwaga: truskawki ułożone na wierzchu muszą być pokrojone na cienkie plasterki, gdyż krojąc grubsze kawałki zniszczymy delikatną strukturę pianki. ** Uwaga: innym sposobem na ujarzmienie wypływających na wierzch biszkoptów jest zalanie ich najpierw małą ilością masy (ma sięgać do połowy ich wysokości) i wstawienie do lodówki do szybkiego stężenia, a potem dolanie reszty masy. Deser możemy również zrobić na herbatnikach, cienkim biszkopcie lub po prostu w pucharkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować