Pianka truskawkowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon truskawkowy zaraz się kończy należy to wykorzystać

  • 2 godz.

Składniki:

  • -sok truskawkowy 50-100 mililitrów
    -żelatyna 1,50 łyzki
    -cukier drobny 3-4 łyżki
    -truskawki świeże 30 dkg
    -śmietana kremowa 200 mililitrów
    -kwaśne mleko 300 mililitrów

Pianka truskawkowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem, obrać szypułki. Każdą truskawkę przekroić na pól.
    -Sokiem zalać żelatynę, odstawić .
    -Śmietanę ubić na pianę.
    -Mleko wymieszać z cukrem, Dodawać małymi partiami do śmietany, ubijając mikserem.
    -Żelatynę wstawić do gorącej kąpieli wodnej, mieszając rozpuścić.
    -Po przestudzeniu dodać żelatynę do masy, wszystko delikatnie wymieszać.
    -Przelać piankę do naczynia żaroodpornego, umieścić w niej truskawki.
    -Można polać roztopioną czekoladą albo startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy