Piaskowiec malinowo - dyniowy

0 (0 ocen)

Ciasto piaskowe, lekko wilgotne, miękkie. Pyszny dodatek stanowią masa malinowa i dynia. Wierzch ciasta wieńczy syrop. Pyszności do popołudniowej kawki :)

Składniki:

  • Ciasto piaskowe:
    400 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 szklanka oleju
    300 g cukru
    5 jajek
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
    4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa malinowa:
    450 g malin
    1 opakowanie kisielu truskawkowego bez cukru (na 1/2 L wody)
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    300 g obranej dyni (miąższ)

    Syrop:
    5 łyżek wody
    10 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki kwasku cyrtynowego

Piaskowiec malinowo - dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piaskowiec malinowo - dyniowy 1. Składniki masy malinowej dokładnie wymieszać i zagotować. Lekko ostudzić.
  • Piaskowiec malinowo - dyniowy 2. Na ciasto piaskowe margarynę rozpuścić, dodać olej i cukier - utrzeć. Następnie wbić jajka i nadal ucierać. Dodać proszek budyniowy i proszek do pieczenia - wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć do blachy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzić masę malinową, robiąc fantazyjny wzór.
  • Piaskowiec malinowo - dyniowy 3. Masę malinową obłożyć pokrojoną na małe kawałki dynią. Piec 45 min (180 - 200 st. C).
  • Piaskowiec malinowo - dyniowy 4. Upieczone ciasto wystudzić.
  • Piaskowiec malinowo - dyniowy 5. Składniki syropu gotować 5 min. Lekko ostudzić i polać ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy