Coś bardzo, bardzo pysznego. Do tego banalnie prostego do zrobienia. Ciasto jest tak obłędnie chrupiące i wypieczone, jak z najlepszej pizzerii. Pide zjadamy na ciepło - od razu po wyjęciu z piekarnika.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
150 g startego sera mozzarella
200 g serka wiejskiego
szczypta soli
szczypta pieprzu
ponadto:
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka wody
masło do posmarowania
Pide au fromage - chlebki nadziewane serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik i blaszkę (tę dużą z piekarnika, odwróconą spodem do góry) rozgrzewamy do 250*C.
2.Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Do kubeczka wlewamy letnią wodę, wsypujemy cukier i dodajemy rozkruszone drożdże. Mieszamy całość do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. Mieszankę wlewamy do mąki. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste wlewamy trochę wody, a do zbyt rzadkiego dosypujemy mąkę. Ciasto przenosimy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość).
3.Przygotowujemy nadzienie.
Serki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
4.Zwijamy łódeczki.
Wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, rolujemy i dzielimy na 6 równych części. Każdą zwijamy tworząc kulkę. Kulki rozwałkowujemy. Na środek każdego placka wykładamy po 2 łyżki nadzienia i rozprowadzamy je równomiernie. Sklejamy brzegi ciasta na kształt łódeczki. Chlebki naciągamy nieco, by jeszcze bardziej je spłaszczyć. Brzegi łódek smarujemy (za pomocą pędzelka) jogurtem wymieszanym z wodą.
Bardzo rozgrzaną blaszkę z piekarnika oprószamy mąką. Układamy na niej łódeczki i z powrotem wsuwamy do piekarnika. Pajdy pieczemy około 10-12 minut, aż ładnie zarumienią się z wierzchu. Po wyjęciu brzegi gorących łódek smarujemy masłem. Przed podaniem chlebki można pociąć po skosie na mniejsze kawałki.
Komentarze