Ciasto piętrowiec z galaretką

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Jest bardzo wysokie i smaczne :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • I Biszkopt jasny:
    4 jajka
    3/4 szklanki maki
    3/4 szklanki cukru
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    II Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 1/2 szklanki maki
    1 1/4 szklanki cukru
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    Masa cytrynowa:
    2 szklanki kremowki
    1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance wrzacej wody
    Masa truskawkowa:
    2 szklanki kremowki
    1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1 szklance wrzacej wody
    Masa serowa:
    400 g smietany 18%
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    7 szklanek mleka
    1 kostka margaryny
    Dodatkowo:
    2 galaretki malinowe
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto piętrowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt I Bialka ubic na szktywno wraz z cukrem, dodac zoltka i make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Przelozyc do blachy o wym, 30x25. Piec 30 minut w temp. 180 s C. Biszkopt II wykonac tak samo jak biszkopt I po wystudzeniu przekroic na 2 czesci.
    Masa cytrynowa: Smietane ubic na sztywno, dodajac powoli tezejaca galaretke. Wylozyc na biszkopt I, przykryc polowa biszkoptu II. Masa truskawkowa: Smietane ubic na sztywno, dodajac powoli tezejaca galaretke. Wylozyc na biszkopt i przykryc biszkoptem. Masa serowa: Smietane wymieszac dokladnie z jajkami, mleko zagotowac, wlac smietane i delikatnie wymieszac, zmniejszyc ogien i gotowac ok. 10-15 minut do wytworzenia sie serka. Ma byc dobrze sciety. Ostudzic. Margaryne utrzec na puch z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajac po lyzce serek. Mase wylozyc na biszkopt, wyrownac i za pomoca grzebienia zrobic fale, kostki czekolady zetrzec na wierzch ciasta za pomoca tartki. Wstawic do lodowki. Galaretki malinowe rozpuscic w 3 szklankach wrzacej wody, wystudzic i lekko tezejaca wylac na wierzch ciasta, wstawic ponownie do lodowki.

Porady

Jesli biszkopty sa suche polecam nasaczyc je sokiem owocowym lub oslodzona herbata z cytryna. Przed wylaniem galaretki na wierzch ciasto obwijam do okola folia aluminiowa tworzac plotek, dobrze dociskam boki do folii, wtedy mam pewnosc, ze galaretka nie rozleje sie na boki i tak wstawiam do lodowki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować