Słodka pietruszka z odrobiną mieszanki pieprzów. Przekąska sama w sobie idealna.Świetnie sprawdza się w postaci finger – food na imprezach! Doskonale łączy się z drobiem tworząc duet doskonały!
50 min
Składniki:
Składniki:
- 5 średniej wielkości pietruszek
- główka czosnku
- pieprz cytrynowy i świeżo zmielony pieprz kolorowy
- łyżka masła
-1/3 szklanki miodu
-2 łyżki oleju rzepakowego
Pietrucha w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pietruszkę umyć, obrać, osuszyć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu(większe pietruszki można poprzecinać wzdłuż na pół lub nawet na ćwiartki). Całe główki czosnku przekroić na pół w poprzek ząbków i ułożyć w naczyniu z pietruszkami. Oprószyć pieprzem cytrynowym i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
2.W rondelku roztopić masło wymieszane z olejem oraz miodem. Polać po pietruszkach i wszystko razem wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piec przez około 30 - 40 minut, aż będą miękkie i lekko się zrumienią na brzegach(w międzyczasie przemieszać kilka razy.
Komentarze