Pieczona wieprzowina w warzywach

4.49 (184 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa jest bardzo prosta w wykonaniu, a jaka smaczna. Idealna na niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    1/5 pora
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    przyprawa do mięs
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pieczona wieprzowina w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wieprzowina z warzywami 1. 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ząbki czosnku obieramy i kroimy w plastry. Mięso nacieramy solą, pieprzem i przyprawami, obkładamy cebulą i czosnkiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i marynujemy przez 5 godzin w lodówce.
    2. Obieramy warzywa, kroimy w paski i dokładamy je do mięsa.
    3. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC, po 15 minutach mięso podlewamy szklanką wody. Mięso pieczemy przez 1,5 godziny.

Porady

Jeśli chcemy mieć przypieczoną skórkę ostanie 20 minut pieczemy bez przykrycia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować