Pieczona ciecierzyca

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tak przygotowana ciecierzyca idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla niezdrowych chipsów czy paluszków.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    szczypta chili
    sól (do smaku)

Pieczona ciecierzyca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odsączyć na sicie. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawić na chwilę do obeschnięcia. Ciecierzycę przesypać do miski, dodać olej i przyprawy, wymieszać. Ziarna przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka góra-dół). Piec przez ok. 30 minut do zarumienia. W trakcie pieczenia dwukrotnie przemieszać cieciorkę. Podawać od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy